برای تعیین زمان های گیرش اولیه و نهایی، و یا برای آزمایش سلامت Le Chatelier خمیر خالص سیمان با روانی متعارف باید به کار برده شود. بنابراین لازم است که برای هر سیمان معین، میزان آب خمیر که روانی متعارف را به دست می دهد مشخص شود.
روانی خمیر با دستگاه ویکات که در شکل ۲۵-۱ نشان داده شده است و با متصل نمودن سنبهای به قطر ۱۰mm به انتهای میله نگاه دارنده، اندازه گیری می شود. خمیر آزمایشی، از سیمان و آب با روش توصیه شده آماده می گردد و در قالب مخصوص ریخته می شود. سنبه در تماس با سطح خمیر قرار داده شده و آزاد می شود تا تحت اثر وزن خود به داخل خمیر نفوذ کند، عمق نفوذ به روانی خمیر بستگی دارد. طبق آیین نامه EN 196-3|:1987 روانی خمیر وقتی به حالت متعارف می رسد که نفوذ سنبه به داخل خمیر تا mm ۱ ±۶ از کف قالب، باشد. میزان آب خمیر متعارف بر حسب درصد جرم سیمان خشک بیان می شود و دامنه معمولی مقادیر آن بین ۲۶ و ۳۳ درصد است.